piątek, 4 września 2015

Olej z kiełków pszenicy- kosmetyczny czy spożywczy ?





I jedno i drugie!

Na początek trochę historii:
Olej z kiełków pszennych zasłynął w latach 60. ze względu na przypisywane mu zdolności podnoszenia energii i witalności. Sportowcy, którzy przyjmowali olej z zarodków pszennych, wskazywali na wzrost wytrzymałości i większą siłę mięśni, a zwłaszcza poprawę czasu reakcji. Przeprowadzone badania naukowe wykazywały jednak nie tak wielką poprawę sprawności fizycznej.


👆Po pierwsze:

To wyjątkowo cenny tłuszcz, bogaty w NNKT, witaminy, składniki mineralne, lecytyny, enzymy, fitosterole, karoteny, fitohormony o działaniu estrogennym. Słynie z największej zawartością witaminy E.

Witamina E jest bardzo istotnym czynnikiem w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Chroni przed utlenianiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę A.
Witamina E wpływa korzystnie na układ krążenia: zapobiega występowaniu skrzepów, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Wzmacnia system odpornościowy, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia płodność, wzmaga leczenie chorób płuc, łagodzi objawy drżenia przy chorobie Parkinsona. Chroni przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega powstawaniu podrażnień i poparzeń słonecznych. Nie wynika to z wysokiej jej ochrony przed promieniami, a raczej faktu, że witaminy E ma bardzo duże zdolności w kierunku wychwytywania wolnych rodników, które powstają na skórze na skutek promieniowania UV.
Czy wiedzieliście, że wolne rodniki nie tylko powodują przyspieszone starzenie się skóry, ale także wywołują  niektóre nowotwory?
Jest wyjątkowo trwały, nie jełczeje.
Idealny do sałatek ale i do smażenia.


👆Po drugie:

Olej z kiełków pszenicy daje pozytywne wyniki przy występowaniu ropni, podagry, chromania przystankowego. Warto jednak wiedzieć, że w tłuszczu ziarniaków pszenicy przechowywanych przez zimę, pojawiają się substancje działające negatywnie na obraz morfologiczny krwi.
Olej ten cechuje zrównoważony skład kwasu tłuszczowego (ponad 50% kwasu linolowego) i 5 % kwasu linolenowego. Jest bardzo dobrym olejem do łagodzenia podrażnień skóry (łatwo przenika przez warstwę rogową naskórka), zwłaszcza w przypadku egzemy i zapalenia skóry. Stosowany miejscowo na skórę stymuluje tworzenie nowych komórek i poprawia krążenie krwi. Z powodu wysokich właściwości odżywczych i antyoksydacyjnych często stosuje się go przy cerze dojrzałej, zniszczonej i dla zmniejszenia blizn.
Olej z kiełków pszenicy można stosować bezpośrednio na skórę. Efekty są zauważalne błyskawicznie. Jest doskonały na twarz (zwłaszcza okolice oczu), ciało i dłonie.
Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, regenerująco nawilża, uelastycznia skórę, łagodzi podrażnienia. Poprawia ogólny wygląd skóry. Nadaje skórze gładkość i miękkość. Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale również łatwo przenika do naskórka.
Regeneruje wnętrze włosa, odtwarza naturalną osłonkę i wygładza ich powierzchnię. Chroni przed nadmierną utratą wody oraz promieniowaniem UV. Ma zdolności likwidacji obrzęków i rumienia, co czyni go wyśmienitym rozwiązaniem dla cery naczyniowej oraz wrażliwej i podrażnionej.

👉Zalecany:

  • do pielęgnacji skóry dojrzałej, starzejącej się i zniszczonej
  • do masażu leczniczego i kosmetycznego
  • do likwidacji zmarszczek na szyi, twarzy oraz wokół oczu
  • do pielęgnacji zrogowaciałej skóry
  • do pielęgnacji suchych i przesuszonych ust
  • do leczenia oparzeń słonecznych i domowych
  • idealny do wysuszonej i łuszczącej się skóry
  • do stosowania w okresie ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów
  • do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów
  • do redukcji cellulitu (masaż antycellulitowy)


👉Do nabycia: https://sklep.oshin.pl/produkt/olej-z-kielkow-pszenicy/




Piśmiennictwo:
  1. Saint-John, M., and McNaughton, L., „Octacosanol Ingestion and Its Effects on Metabolic Responses to Submaximal Cycle Ergometry, Reaction Time and Chest and Grip Strnght, “Int Clin Nutr Rev 6.2 (1986): 81-7.
  2. Reavley, Nocola. The New Encyclopedia of Vitamins, Minerals, Supplements and Herbs, Nowy Jork: M. Evans & Company, 1998.
  3. Gale Encyclopedia of Alternative Medicine. Gale Group 2001.

1 komentarz:

  1. Wspaniały olej :-) ma mnóstwo cennych właściwości :-) podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że zajrzałaś/ zajrzałeś :-) Dziękuję za komentarz. Serdeczności.