piątek, 21 sierpnia 2015

Olejki z naturalnym filtrem przeciwsłonecznym

Natura wie, jak chronić naszą skórę, naturalnie!:)
Poniżej wklejam Wam opis, który znalazłam na stronie 
dziecisawazne.pl w zakładce Zdrowie



Naturalne oleje mające filtry przeciwsłoneczne oraz inne właściwości przydatne naszej skórze:

  1. olej kokosowy (2-4 SPF) – łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie i nawilża skórę,
  2. olej z orzechów laskowych (3-4 SPF) – wzmacnia naczynia krwionośne oraz przyspiesza regenerację naskórka,
  3. olej sezamowy (4 SPF) – poprawia krążenie, oczyszcza skórę z toksyn oraz ma działanie przeciwstarzeniowe,
  4. olej z awokado (4 SPF) – odżywia i nawilża skórę, jest bogaty w witaminy oraz uzupełnia barierę lipidową skóry,
  5. masło shea (3-6 SPF) – przyspiesza leczenie ran i oparzeń oraz nawilża skórę,
  6. olej ze słodkich migdałów (5 SPF) – wygładza i zmiękcza skórę,
  7. olej z orzechów macadamia (6 SPF) – zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz usuwa podrażnienia przy opalaniu,
  8. oliwa z oliwek (8 SPF) – ujędrnia i nawilża skórę, działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, przeciwutleniająco oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek,
  9. olej sojowy (10 SPF) – chroni skórę przed utratą wody,
  10. olej z kiełków pszenicy (20 SPF) – opóźnia procesy starzenia, nadaje gładkość oraz chroni skórę przed utratą wilgoci,
  11. olej z nasion dzikiej marchewki (38-40 SPF) – łagodzi poparzenia słoneczne, nawilża i regeneruje oraz odmładza skórę,
  12. olej z pestek malin (28-50 SPF) – redukuje zmarszczki, zmiękcza i ujędrnia skórę, ma właściwości przeciwzapalne i chroni skórę przed utratą wody.
Nasza skóra ma własną ochronę przed promieniami UV (ok. 6-8 SPF), ponieważ wydziela sebum. Dlatego przed opalaniem warto zrezygnować z kąpieli czy prysznica, żeby nie pozbawić skóry naturalnej ochrony przed słońcem. Można jeszcze wzbogacić dietę w pokarmy bogate w kwasy omega-3, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników powstałych w wyniku opalania.










            Większość olei dostępna w sklepie: https://sklep.oshin.pl/





poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Muzyka do masaży ajurwedyjskich i orientalnych.

Na Waszą prośbę poniżej zamieszczam linki do muzyki, która płynie w tle, tuż za światłem świec ...
Pozdrawiam wszystkie przesympatyczne, ambitne osoby, które skorzystały z moich szkoleń oraz szanownych i kochanych Klientów ;) 

Dziękuję, że Jesteście :)  Monika.





                                             


👉Z nutą energii:
https://www.youtube.com/watch?v=waldWijiQDs

https://www.youtube.com/watch?v=j7RZnNAJ9nE

https://www.youtube.com/watch?v=ZBfF0TPrcVI

https://www.youtube.com/watch?v=XtsWDjeHJIY

I inne płyty tego zespołu. Wszystkie są bardzo nastrojowe.  



👉Relaksacyjna:
https://www.youtube.com/watch?v=nsudB6dR_E0

https://www.youtube.com/watch?v=M3u2tFYbdus

https://www.youtube.com/watch?v=dE_XVl7fwBQ


👉'Spiritual Retreat' :
https://www.youtube.com/watch?v=eCidRemUTKo


👉Do ajurwedy:
https://www.youtube.com/watch?v=C8GRfquiL2w&list=RDC8GRfquiL2w#t=11



👉Orientalna: 
https://www.youtube.com/watch?v=sh12_7bF_ss

https://www.youtube.com/watch?v=jDm5aVrPugI&list=RDjDm5aVrPugI#t=11

https://www.youtube.com/watch?v=BOSQ019dFpo




Znalezione obrazy dla zapytania relax przy muzyce do masażu
Przyjemnej podróży w dźwiękach
i - do zobaczenia  :)

Z miłością 💝

 Monika.

 +48 516 157 759
   














czwartek, 2 lipca 2015

Orzeźwiające olejki do masażu na lato.

Kochani, mamy lato !!:) A w raz zanim upały i chęć orzeźwienia, ochłodzenia i nawilżenia.
Mam dla Was parę nowości, już wypróbowanych!
Ostatni mój hit:

Olej PERFECT SKIN: 


SKŁAD: rozmaryn, grapefruit, jałowiec, trawa cytrynowa, cyprys. 
Ciekawy, prawda? Olej gęsty, wydajny i- naturalny !
To olej, którego używa się przez cały rok,w zimie przypomina o lecie a w lecie orzeźwia. 

 Kompozycja tego oleju wpływa stymulująco, wraz z masażem pobudza krążenie, opóźnia procesy starzenia skóry, działa ujędrniająco i doskonale orzeźwia dzięki trawie cytrynowej. Ma także działanie antybakteryjne, to olej, którego nie lubią insekty:) Skóra po masażu tym olejkiem jest- jak sama nazwa wskazuje- idealna:)



Kolejnym Hitem tego lata jest pachnący pomarańczami olej "Hawajski Dotyk"

Skład: olej sezamowy, słonecznikowy, migdałowy, wyciąg z dojrzałych pomarańczy.
Olej ten oprócz właściwości nawilżających i odżywczych pozostawia na skórze przyjemny, orzeźwiający zapach.
Gęsty, wydajny, naturalny. 

Kupisz go tutaj:
https://sklep.oshin.pl/produkt/lomi-lomi-hawajski-dotyk/



Nie może zabraknąć świeżej cytryny!
Bardzo proszę: olej Citrus

Osobiście bardzo go lubię. Do każdego rodzaju skóry. Do wszystkich masaży. Bazą jest olej ze słonecznika. Orzeźwia, nawilża, regeneruje zmęczone ciało i zmysły :)

A co z grapefruitem ? Lubicie go?  Jest doskonały dla każdego rodzaju cellulitu (czyli dla kobiet:))
Wygładza skórę, orzeźwia, nawilża. Polecam do masaży i automasaży antycellulitowych. Wspaniały też dla włosów i skóry głowy- wzmacnia cebulki włosowe i zapobiega ich wypadaniu!

Po masażu każdym z tych olejków każdy czuje się rewelacyjnie. Mam w gabinecie wszystkie, przez całe lato. Nie może oczywiście zabraknąć podstawowego u mnie oleju chłodząco-odżywczego...
 
O nim już pisałam... ;)

To który wybieracie ? ;) 



poniedziałek, 25 maja 2015

Odkryj moc nasion CHIA.

Kocham naturalne kosmetyki, oleje i zdrową żywność ( to już z pewnością zauważyliście....;)),
zatem z chęcią dzielę się z Wami swoją pasją :)
Niedawno odkryłam coś starego, bardzo starego- na nowo! To coś coś ekstra - dla każdego, bez względu na płeć, wagę, wzrost i stan zdrowia! No dobra, już zdradziłam w tytule... CHIA, czyli szałwia hiszpańska.

Na początek trochę historii:

"Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali]. Bardzo ceniony ze względu na swoje nasiona. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nadal powszechny w Meksyku i Gwatemali. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl, znaczącego oleisty. Obecna nazwa meksykańskiego stanu Chiapas pochodzi od "chia" wody lub rzeki w języku nahuatl."   (Wikipedia)

Morfologia:

"Chia to Roślina jednoroczna osiągająca 1 m wysokości, z naprzeciwległymi, długimi do 8 cm i szerokimi do 5 cm liśćmi. Jej kwiaty są fioletowe lub białe zebrane w okółkach na szczytach pędów. Owoce (rozłupnie) zawierają liczne, owalne nasiona, o długości około 2 mm. Mają one powierzchnię nakrapianą w kolorze brązowym, szarym, czarnym i białym"   (źródło:Wikipedia)

O uprawach:

"Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Nie są popularne w Europie. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy plemion Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy, a przed szarłatem. Hołd i podatek dla kapłanów i szlachty azteckiej często płacony był w nasionach chia.
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Paragwaju, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2008 r. Australia była największym na świecie producentem chia. Nasiona Szałwii hiszpańskiej są sprzedawane najczęściej pod nazwą zwyczajową "Chia", występują także pod kilkoma znakami towarowymi, w tym "Cheela Brand", "Sachia", "Anutra", "Chia Sage", "Salba", "Tresalbio" i "Mila". W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba. (źródło:Wikipedia)

Właściwości nasion Chia.

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zawierają korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej proporcji, przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).
Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia bardzo skuteczny suplement diety, zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju u dzieci oraz nastolatków. Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas ciąży oraz karmienia piersią.
Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron, ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.
Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Jedną z zadziwiających możliwości nasion chia są własności hydrofilowe – nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). Te właściwości utrzymywania wody koloidalnej przedłużają okres uwadniania organizmu. Płyny i elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe każdej komórki. Stężenie elektrolitów, ich skład podlegają regulacji, aby zachować jak największą stałość warunków środowiska [homeostaza]. Poprzez konsumpcję nasion chia nasz ustrój utrzymuje bardziej efektywną regulację w odniesieniu do absorpcji pożywek i utrzymania odpowiednich stężeń płynów ustrojowych. Ta efektywność pozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie. 

Zastosowanie w kuchni:
Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
  • jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
  • dodatek do koktajli
  • zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
  • do puddingów, sosów, zagęszczania zup
  • można kiełkować.
Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą)
Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.
Jeżeli spróbujesz wymieszać łyżeczkę nasion tej rośliny w szklance wody pozostawiając ww. na ok. 30 minut lub dłużej taka mieszanina nie będzie wyglądać już ani jak nasiona ani jak czysta, płynna woda, zrobi się z tego gęsta piankowa galareta. Taka reakcja jest spowodowana tym, że włóknik nasion chia szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) w wodzie.
Najlepsze proporcje pomiędzy wodą a nasionami dla większości przepisów to wagowo 9 porcji wody na 1 część nasion. Komórki nasion absorbujące wodę nadal utrzymują wodę nawet podczas mieszania z innymi produktami, zmniejszając przy tym kaloryczność posiłku, a to poprzez zwiększanie objętości posiłku. Nie mają przy tym negatywnego wpływu na smak potrawy. Tak naprawdę nasiona chia raczej emulgują niż rozcieńczają, tworząc przy tym większą powierzchnię styku, co w konsekwencji wzmaga smak przypraw, a nie osłabia go.
Jak przyrządzić piankową galaretkę?
Wlać odpowiednią ilość czystej wody do naczynia, powoli dodając nasiona chia mieszać,a najlepiej używać do tego ubijaczki do piany. Taki sposób zapobiegamy tworzeniu się grudek. Odstawić na kilka minut, ubijać jeszcze raz i odstawić na 5 do 10 minut. Przed włożeniem pianko-galaretki do lodówki ponownie ubić. Taka pianka wytrzyma do ok. 2 tygodni – najlepsza i najpożywniejsza jednak jest świeża. Można dodawać takiej pianko-galaretki do dżemów i innych przetworów, chłodnych lub podgrzanych owsianek, do jogurtów, musztard, sosów itd. Dodawać ok. 50% do 75% objętości do surowych dań, całość dobrze wymieszać. W ten sposób redukujemy ilość kalorii.
(źródło: hipokrates2012.wordpress.com)

Jaka jest zalecana zalecana dawka dziennego spożycia?  Osobiście zjadam czasami do 3 łyżek i czuję się fantastycznie! ;)
Gdzie kupić sprawdzone i ekologiczne nasiona?  Tutaj:
https://sklep.oshin.pl/produkt/chia-bio-szalwia-hiszpanska-nasiona-05-kg/

PRZEPISY  z użyciem nasion CHIA:
Polecam ciekawe przepisy mojej koleżanki, która używa nasion w wielu wymiarach i wspaniale kuchci !  :)
Oto link: http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/05/porozmawiajmy-o-nasionach-chia.html

wtorek, 19 maja 2015

Całoroczny sezon na czekoladę!

Kochani, czekolada do masażu to najlepszy 'kostium' dla naszego ciała. Nie dosyć, że otula, pachnie i dodaje blasku to jeszcze nawilża i oczyszcza ciało z toksyn. Wskazana też przy cellulicie.

Masaż gorącą czekoladą cieszy się w naszym Centrum Masaży OSHIN ogromną popularnością przez cały rok!
Czytajcie więcej:
https://sklep.oshin.pl/produkt/czekolada-do-masazu/

Polecam karnet za zakup masażu. Idealny, słodki prezent dla dbających o linię :)

https://sklep.oshin.pl/produkt/karnet-na-masaz-spa/

Zapraszam też na szkolenia z zakresu zabiegu gorącą czekoladą.
Po więcej informacji pisz: centrum.oshin@gmail.com







Z A P R A S Z A M Y :)